Tuesday, August 1, 2017

CDL School Bus Endorsement - Exam 8 - 36 Questions

School Bus Endorsement
EXAM 8

By Gary Boutin

1. Why is it often difficult to look far enough ahead when driving at night? 

a. There is too much light inside your vehicle.
b. The glare from oncoming headlights may force you to look to the shoulder.
c. The pavement tends to be drier and shines more at night.

2. When entering the freeway your best strategy is to? 


a. Try to keep your speed low.
b. Merge at or close to the speed of traffic on the freeway.
c. Stop until there is a spot to enter.

3. When preparing to turn left how should you keep your wheels pointing? 


a. To the left.
b. To the right.
c. Straight ahead.

4. What is the best tactic to use before crossing an intersection?


a. Look right, then left, then right again.
b. Look left, then right, then left again.
c. Look to the rear, then ahead and then to the rear again.

5. At night your ability to steer a vehicle is reduced because? 


a. You can not see as well.
b. You may not be able to look down the road far enough.
c. Both of the above.

6. Since you must know what is in front of you how should you use your eyes? 


a. You should be gazing straight ahead at all times.
b. You should either be looking at your dashboard or looking straight ahead.
c. You should be shifting your view every few seconds.

7. How often should you look in your rear view mirrors? 


a. Several times per minute.
b. Only when you are changing lanes or backing up.
c. Once a minute.

8. Can your ability to look around you be handicapped by what you see?


a. No, you will continue to keep your eyes moving at all times.
b. No, you are only interested in the vehicles that could be a threat to you.
c. Yes, certain things will attract your attention more than others.

9. A vehicle that is straddling lanes is a possible sign of a drunk driver? 


a. Yes.
b. Yes, only if it is at night.
c. No.

10. Is it OK to have a drink if you are still under the maximum allowed? 


a. Yes, because you are not legally drunk.
b. Yes, because you are still able to drive.
c. No, because you do not know you can drive safely.

11. What type of drug is alcohol? 


a. A stimulant.
b. A depressant.
c. An opiate.

12. How is your reaction time affected by alcohol? 


a. It speed up.
b. It stays the same.
c. It slows down.

13. Can your performance be affected the day after you have been drinking? 


a. Yes.
b. No.
c. Only if you drank a large amount.

14. In backing up which is more dangerous? 


a. Backing to the left.
b. Backing to the right.
c. They are equally dangerous.

15. When braking, when will a bus have the most traction? 


a. When the wheels are rolling just short of locking up.
b. During a skid.
c. When the wheels have locked up.

16. When driving down a steep hill which is best?


a. Shift down to a lower gear and not use your brakes.
b. Shift down to a lower gear so that you will not use your brakes hard.
c. Use your brakes only.

17. If a posted speed is 45-PH what is a safe speed for your bus? 


a. It may be 45-miles per hour or it could be more.
b. It will be exactly 45-miles per hour.
c. It may be 45-miles per hour or it could be less.

18. Which way will a bus lean if you are driving too fast on a banked curve? 


a. It will lean toward the inside.
b. It will lean in the direction of the turn.
c. It will lean toward the outside.

19. What should you do about speed if the road becomes slippery? 


a. Reduce your speed gradually.
b. Reduce your speed quickly.
c. Stop immediately wherever you are.

20. Chains are required to be installed on which wheels? 


a. The front wheels.
b. The drive wheels.
c. The back wheels of a tandem.

21. While driving the bus you should? 


a. Scan the emergency exit door every few seconds
b. Scan the emergency equipment to make sure that it is in place.
c. Scans the interior of the bus as well as the road ahead, to the sides and to the rear.

22. How do you certify corrected defects on your pre-trip inspection? 


a. Skip these items on your pre-trip inspection.
b. Sign the previous driver report.
c. Assume that the shop has handled these items.

23. On which wheels may buses have recapped or re-grooved tires? 


a. On all wheels.
b. Anywhere except the front wheels.
c. On all wheels except the drivers.

24. What is the maximum weight of hazardous materials allowed on a bus? 


a. 100-pounds.
b. 500-pounds.
c. 1000-pounds.

25. What is the total weight of hazardous materials of one class allowed on a bus? 


a. One hundred pounds.
d. Five hundred pounds.

26. When you discharge an unruly rider, you should choose a place that is:


a. Near a police station.
b. Isolated, so he won't bother others.
c. As safe as possible.
d. Convenient for you.

27. A bus may carry baggage and freight only if it is:


a. Allowed to move freely and easily.
b. Close to any door or window in an emergency.
c. Protected from falling or shifting packages.
d. Secured and out of the way of an exit.
e. All of the above are true.

28. Which of these should be considered a hazard?


a. Only an ice cream truck.
b. Only a blind intersection.
c. Only a driver signaling a turn.
d. Anyone or anything that may cause an unsafe condition.

29. If your bus has an emergency exit door it must:


a. Be closed when operating the bus.
b. Always have a red door light on.
c. Be free to open for fresh air.
d. Meet all of the above.

30. Which of these will result in the best control on curves?


a. Brake all the way through curves.
b. Slow to a safe speed before entering curves, then accelerate slightly through the curves.
c. Speed up slightly before the curves, then keep speed constant through the curves.
d. Slow to a safe speed before entering curves, then coast through them.

31. Carrying hazardous material on a bus is 


a. Never permitted.
b. Permitted only on weekdays.
c. Permitted if they meet certain condition.
d. Permitted only on weekends.

32. Usually the best position for a bus when students are crossing the road is?

a. On the left side of the road.
b. On the right edge of the roadway.
c. In the middle of the road.

33. What is the only real control that you have over students leaving the school bus?

a. Turning off the engine.
b. Opening the door.
c. Threatening them with punishment.

34. Employees using drugs and alcohol have several times as many accidents?

a. Twice as many.
b. Three to four times as many.
c. Five times as many.

35. Which will make you tire earlier?

a. You do not like what you are doing.
b. You have exercised beforehand.
c. You are hungry.

36. How does failing to look far enough in front of you affect your driving? 

a. It can cause your vehicle to weave in and out.
b It can cause you to stop too smoothly.
c. It can cause you to be in the wrong gear.

Answers: 

1. b
2. b
3. c
4. b
5. c
6. c
7. a
8. c
9. a
10. c
11. b
12. c
13. a
14. b
15. a
16. b
17. c
18. c
19. a
20. b
21. c
22. b
23. b
24. a
25. a
26. c
27. d
28. d
29. a 
30. b 
31. c

32. b
33. b
34. b
35. a
36. a 


Note: All the test have duplication questions sometimes with different wording. Some tests more than other, because the DMV want to make sure you understand these area of the commercial driving exams.

  • Cookie Alert: European Union laws requires that you know that this blog uses cookies. If you are concerned about this please click here to see how Google uses this information.
 
Note: The DIY Class-A Drivers License Tests assumes no liability for omissions, errors or the outcome of any driving tests. The reader must always exercise reasonable caution, and follow current driving regulations that may apply for each test. All rights reserved. © Copyright 2011-

No comments:

Post a Comment