Wednesday, July 12, 2017

CDL School Bus Endorsement - Exam 6 - 36 Questions

School Bus Endorsement
EXAM 2
By Gary Boutin

1. Can tear gas be transported on a bus?

a. No, irritating material may not be carried.
b. Yes, if written permission is received from the D.O.T..
c. Yes, if the containers meet certain packaging requirements.

2. When should you check your mirrors for a lane change?


a. Only after signaling the changes.
b. Right after starting the lane change and turning the turn signal.
c. Only after completing the lane change.
d. Regularly as part of your scan for potential hazards.

3. Which of these statements about speed management and braking is true?


a. Stopping time increases one second for each 10-mph over 20-mph.
b. You need about four times as much stopping distance at 40-mph as at 20-mph.
c. The total stopping distance of a bus is the distance it takes to stop once the brakes are put on.
d. The posted speed limit will always allow you to stop safely.

4. Which of the following types of cargo can never be carried on a bus?


a. Small arms ammunition labeled ORM-D.
b. Irritating materials or tear gas.
c. Emergency drug shipments.
d. All of the above.

5. To stop for railroad tracks, a bus driver should stop ___ to ___ feet before the nearest track.


a. 5 - 20-feet.
b. 30 - 35-feet.
c. 15 - 50-feet.
d. 20 - 65-feet.

6.  Your bus is disabled, the bus with riders aboard, may be towed or pushed to a safe spot to discharge the passengers only if:


a. The distance is less than 1-mile.
b. Getting off the bus sooner would be unsafe.
c. A peace officer or rescue crew is present.
d. Done by a 27,000 G.V.W.R. or larger tow truck.

7. You should not let riders stand:


a. Between the wheel wells.
b. In front of the standee line.
c. Within two feet of an emergency exit.
d. In a space reserved for the handicapped.

8 You are driving on a slippery road during the day.  How much space does the driver's manual say you should keep ahead of you?


a. Add one second to the space needed in good road conditions.
b. Allow one car length for every 10-mph.
c. Allow no more space than you need under ideal driving conditions.
d. Allow much more space than needed for ideal driving conditions.

9. Which of these statements about seeing ahead is true?


a. At highway speed you should look not more than 1/8-mile ahead.
b. Good drivers shift their attention back and forth, near and far.
c. Good drivers keep their attention on one place for 12 to 15-seconds at a time.
d. All of the above are true.

10. Buses are allowed to carry less than _______ pounds of mall-arms ammunition (ORN-D) in the passenger area. 


a. 100.
b. More than 100 but less than 500.
c. Less than 5000 but more than 500.
d. Less than 50,000 in any one class.

11. When you inspect your bus, make sure that:


a. Every other handhold and railing is secure.
b. Rider signaling devices are working.
c. Emergency exit handles have been removed.
d  All of the above are true.

12. Many buses have curved have convex or spot mirrors and these mirrors:


a. Are against the law in some states.
b. Make things seem smaller and farther away than they really are.
c. Do not need to be checked often because they show a larger area.
d. All of the above

13. If there is no traffic light or attendant, stop for a drawbridge about ____ feet from the draw.


a. 5.
b. 25.
c. 50.
d. 100.

14. You are driving a 40-foot bus 50-mph.  The road is dry and visibility is good.  You should keep at least _____ seconds of space in front of your bus to be safe.


a. 8.
b. 7.
c. 6.
d. 5.

15. When driving a bus across ________________ you should never change gears if your bus has a manual transmission.


a. A bridge.
b. Railroad tracks.
c. A steep hill.
d. All of the above.

16. If you work for an interstate carrier, you must complete an after trip inspection report that specifies ______________________ for each bus.


A. Any defects that would affect electrical hazards.
B. Any defects that would affect safety of the cargo.
C. Any defects that would affect safety or result in a breakdown.
D. Any defects that occur on week days only.

17. Carrying hazardous material on a bus is:


a. Never permitted.
b. Permitted only on weekdays.
c. Permitted if they meet certain condition.
d. Permitted only on weekends.

18. While driving a bus, a bus driver should:


a. Should talk with riders as long as the weather permits.
b. Should never talk to any riders.
c. Should never talk unnecessarily with riders.
d. Should talk with riders as long as the riders are behind the standee line.

19. When you arrive at a bus stop, you should announce the:


a. Location of each store with value pricing.
b. Location, reason for stopping, and next departure time.
c. Location, reason for stopping, next departure time, and bus number.
d. Only locations within reason of the bus immediate location.
 

20. The maximum distance you should stop away from a railroad crossing is?

a. 10 feet.
b. 50 feet.
c. 75 feet
d. 100 feet.

21. If a bus breaks down and there are passengers aboard, the bus:


a. May be towed only if medical assistance arrives.
b. May be towed to the nearest safe spot to discharge passengers.
c. May not be towed to the nearest safe spot to discharge passengers.
d. May not be towed until a tow truck arrives.

22. If a bus leans on a curve, you are:


a. Driving to slow.
b. Driving into the curve.
c. Driving to fast.
d. Not driving at all.

23. When driving a bus you should look ________ ahead?


a. 5-seconds.
b. 5 – 10-seconds
c. 15 -20-seconds.
d. 12-15-seconds.

24. The posted speed for turns?


a. May be safe for a bus.
b. May be safe except when turning for a bus.
c. May be unsafe for a bus.
d. May be safe if the bus is loaded with passengers.

25. When driving a bus, the emergency roof hatches:


a. Must be unlocked and fully open for fresh air.
b. Must be unlocked and partially open for fresh air.
c. May be locked in a partial open position for fresh air.
d. May be unlocked in a partial closed position for fresh air.

26. No passenger vehicle shall be driven unless the emergency equipment is in place, ready for use and inspected by:


a. The carrier.
b. The driver.
c. The mechanic.
d. The shipper.

27. Can oxygen be carried on board by a passenger? 


a. No, gases are not permitted on board.
b. Yes, if special written permission is received from the D.OT..
c. Yes, if medically prescribed for and in the possession of a passenger.
 

28. Which of these two items can be carried on a bus by a rider? 

a. Car batteries.
b. Gasoline.
c. Neither one

29. Can looking ahead prevent accidents with cars going in same direction? 


a. You can see changes in the traffic flow early enough to make adjustments.
b. You can see objects that are far away better than those that are close.
c. You can see where passengers are waiting for your bus in time to stop.

30. If you have to move quickly to avoid an accident you want to know? 


a. Whether all of your passengers are wearing seat belts.
b. Where your passengers are seated.
c. Where other vehicles are around your bus.

31. During a pre-trip inspection what are some items that you must check? 


a. The standee line.
b. The service brakes, parking brake, steering, lights, reflectors, and tires.
c. The number of bandages in first aid kits.

32. It is illegal to transport passengers if you have consumed
intoxicating beverage? 

a. An intoxicating beverage within two hours.
b. An intoxicating beverage within four hours.
c. An intoxicating beverage within eight hours.

33. May passengers leave carry-on baggage in a doorway or in the aisle? 


a. Yes, unless there is a printed notice prohibiting it.
b. No, unless no other space is available.
c. No, There should be nothing in a doorway or the aisle that might trip riders.

34. What shape are hazardous material labels? 


a. Diamond-shaped.
b. Round.
c. Rectangular.

35. Which of these statements about managing space to the sides of your bus is true?


a. You should keep your bus to the right side of your lane.
b. The lane position of buses is not affected by wind.
c. You should avoid traveling next to others when possible.
d. All of the above are true.

36. You are driving at night and you must dim your headlights from high to low.  What should your speed be?


a. Slow down.
b. Speed up.
c. Drop 5-mph until your eyes adjust.
d. Nothing how well you can see should not affect speed.


1. a
2. d
3. b
4. b
5. c
6. b
7. b
8. d
9. b
10. a
11. b
12. b
13. c
14. d
15. b
16. b
17. c
18. c
19. b
20. b
21. b
22. c
23. d
24. c
25. c
26. b
27. c
28. c
29. a
30. c
31. b
32. b
33. c
34. a
35. c
36. a


Note: All the test have duplication questions sometimes with different wording. Some tests more than other, because the DMV want to make sure you understand these area of the commercial driving exams.

  • Cookie Alert: European Union laws requires that you know that this blog uses cookies. If you are concerned about this please click here to see how Google uses this information.
 
Note: The DIY Class-A Drivers License Tests assumes no liability for omissions, errors or the outcome of any driving tests. The reader must always exercise reasonable caution, and follow current driving regulations that may apply for each test. All rights reserved. © Copyright 2011-

No comments:

Post a Comment