Wednesday, May 17, 2017

CDL School Bus Endorsement - Exam 4 - 36 Questions

SCHOOL BUS ENDORSEMENT
EXAM 4
By Gary Boutin

1. Vehicles must remain stopped until all red loading lights have been turned off.
 
a. True.
b. False.

2. When is the school bus driver's seat belt required to be fastened?


a. At all times.
b. There is no seat belt requirement for school bus drivers.
c. At all time when the vehicle is in motion.
d. Only with passenger on-board.

3. When may a school bus driver use his/her horn?

a. Only during the hours of 07:00 to 18:00.
b. To make students aware that the bus is waiting.
c. Never in the city.
d. To insure safe operation.

4. A driver is required to have a physical examination every ___ year(s) if he/she is under ___ years of age?

a. 1/65.
b. 2/55.
c. 2/65.
d. 1/55.

5. The CHP Inspection Approval Certificate is also known as form number?

a. DL-45.
b. DL-51.
c. CHP292.
d. CHP295.

6. How many hours may elapse from the time a school bus driver reports to work, until that driver must go off duty?

a. 8.
b. 10.
c. 12.
d. 16.

7. What is the minimum tread-depth required on the steering axle of a school bus?

a. 4/32.
b. 2/32.
c. 3/32.
d. 6/32.

8. Upon reaching your 65th birthday, how often are you required to have a physical exam?

a. Every 2 years.
b. Within the same month of reaching the age of 65 and each 12th month thereafter.
c. Every 6 months.
d. As needed.

9. How many consecutive hours are required to be off duty to satisfy your hours of service requirements?

a. 8.
b. 6.
c. 10.
d. 16.

10. It is a misdemeanor to fail to comply with which of the following rules?

a. Hours of service.
b. Hazardous Material Transportation.
c. School bus construction, design, color, equipment, maintenance, operation.
d. All of the above.

11. If a school bus driver chooses to waive the CHP First Aid Examination, the driver must pass an EMS Authority approved first aid training program, and maintain in his/her possession, a valid first aid cards for how long?

a. 1 year.
b. 2 years.
c. 3 years.
d. Throughout the term of their certificate.

12. When may a school bus driver violate the restrictions placed on his/her certificate?

a. In an emergency.
b. When instructed to do so by the dispatcher.
c. When it is required by the employer.
d. Never.

13. The DMV shall deny or revoke a California Special Drivers Certificate for which of the following reasons?

a. Conviction of a sex crime defined in EC 44010.
b. Within the preceding 3 years has had his/her driving privileges suspended, revoked, or is on probation for any reason involving unsafe operation of a motor vehicle.
c. Within the preceding 3 years has committed any violation, which resulted in a conviction assigned a violation point count of 2 or more for reckless driving.
d. All of the above.

14. The medical examination required for original or renewal drivers may be submitted on forms from the following agencies:

a. CHP, DMV, DOE.
b. DOT, FEMA, HUD.
c. LAPD, NYPD, Orange County Sheriffs.
d. DMV, FHWA, FAA.

15. The acronym SPAB stands for:

a. Student Pupil Activity Bus.
b. School Passenger Activity Bus.
c. Student Passenger Activity Bus.
d. School Pupil Activity Bus.

16. When are you required to sign your State of California Department of Education form T-01?

a. Your Birthday.
b. Within 30 days following your birthday.
c. The end of your training period.
d. Within 30 days after the end of each training period.

17. A Type 2 school bus is designed to carry:

a. Only 16 passengers including the driver.
b. More than 16 passengers and the driver.
c. Not more than 16 passengers and the driver.
d. Not more than 16 passengers including individuals confined to wheelchairs.

18. Air Leakage with the engine stopped and the air pressure at governor cut out shall not exceed the following rates: With brakes released (static test)___PSI per minute. With brakes applied (applied test)___PSI per minute.

a. 1 / 2 PSI.
b. 2 / 2 PSI.
c. 2 / 3 PSI.
d. 3 / 4 PSI.

19. On the first occurrence that a school bus driver fails to maintain their required training, proof of receiving the training must be submitted to the local CHP office within:

a. 10 days.
b. 20 days.
c. 30 days.
d. 45 days.

20. A driver shall not drive when his/her ability to operate a vehicle safely is adversely affected by:

a. Fatigue.
b. Illness.
c. Any other cause.
d. All of the above.

21. The DMV may refuse to issue or renew, or may suspend or revoke the school bus certificate for the following reasons except:

a. The term of the medical has expired.
b. Habitually uses drugs or alcohol.
c. Been involved in 3 accidents in the last 12 months.
d. Unsafe operation of a school bus.

22. At a minimum, school buses shall carry one or two fire extinguishers having an aggregate rating of not less than:

a. 4 BC.
b. 6 BC.
c. 8 BC.
d. 10 BC.

23. A school bus the driver shall not allow the transportation of:

a. Alcoholic beverages.
b. Food.
c. Soft Drinks.
d. All of the above.

24. Weapons and other hazardous materials may not be carried on a school bus except:

a. Loaded and or concealed firearms carried by a peace or special police officer or persons with a weapons permit.
b. Starter pistols not capable of expelling a projectile.
c. Oxygen medically prescribed.
d. All of the above.

25. A driver of a school bus, youth bus and SPAB shall refuse to transport dogs or other animals except for:

a. Guide dogs.
b. Service dogs.
c. Signal dogs.
d. All of the above.

26. Smoking is permitted in a school bus when:

a. No pupil is aboard.
b. No adults are present.
c. When requested by a parent.
d. Never.

27. A school bus shall not be put in motion until:

a. All passengers are seated.
b. The doors are closed.
c. Headlamps are lighted.
d. All of the above.

28. When warning devices are placed on a two-lane highway because of a disabled vehicle, place reflectors:

a. 10-feet, 100-feet and 200-feet to the rear
b. 100-feet in front, 10 feet and 500-feet to the rear
c. 10-feet front or rear, 100-feet in front, and 200-feet to the rear
d. 10-feet front or rear, 100-feet in front, and 100-feet to the rear

29. School Bus evacuations shall be conducted:

a. Every six months.
b. Every year.
c. Every two years.
d. Never.

30. The driver of a school bus shall operate the flashing red signal Lamps:

a. At times when children (12th grade or below) are loading or unloading and crossing the highway upon which the school bus is stopped.
b. When escorting pupils who attend an” elementary” school.
c. At all times when loading or unloading students unless the stop is exempt from the use of red-lights.
d. None of the above.

31. All school bus stops made for receiving and discharging pupils shall be designated by the:

a. California Highway Patrol.
b. California Department of Education.
c. School District Superintendent.
d. All of the above.

32. A collision between a vehicle and any pupil or the bus driver while the pupil or driver is crossing the highway when the school bus flashing, red signal (cross-over) lamps are required to be operated is classified as a:

a) School bus accident.
b) Non school bus accident.
c) School bus accident only if the student was in involved.
d) School bus accident only if the driver was involved.

33. At the completion of the driver’s work or tour of duty, each driver shall:

a. Submit a daily written report indicating the condition of the vehicle.
b. Submit a written report if any repairs are deemed necessary.
c. Both a and b.
d. None of the above.

34. The driver of a school bus shall not drive more than ___ hours within a work period or drive after ___ consecutive hours have elapsed since first reporting for duty:

a. 8 / 12.
b. 10 / 16.
c. 12 / 15.
d. 14 / 18.

35. Unless the driver of a school bus or SPAB is the mechanic charged with the care and maintenance of the bus, the driver shall not make any repairs of the bus or its equipment except:

a. Repairs on the road.
b. Minor repairs.
c. Only a mechanic.
d. All of the above.

36. Which state agency is responsible for adopting reasonable rules and regulations designed to promote the safe operation of school buses.

a. Department of Motor Vehicles.
b. Department of Education.
c. Department of Transportation.
d. California Highway Patrol.


Answers:

1. a
2. c
3. d
4. c
5. c
6. d
7. a
8. b
9. a
10. d
11. d
12. d
13. d
14. d
15. d
16. d
17. c
18. c
19. c
20. d
21. a
22. c
23. a
24. d
25. d
26. a
27. d
28. 13
29. b
30. c
31. c
32. a
33. c
34. b
35. c
36. d



Note: All the test have duplication questions sometimes with different wording. Some tests more than other, because the DMV want to make sure you understand these area of the commercial driving exams.
Update: DIY Advisor has New blogs check them today:

  • Cookie Alert: European Union laws requires that you know that this blog uses cookies. If you are concerned about this please click here to see how Google uses this information.
 
Note: The DIY Class-A Drivers License Tests assumes no liability for omissions, errors or the outcome of any driving tests. The reader must always exercise reasonable caution, and follow current driving regulations that may apply for each test. All rights reserved. © Copyright 2011-

No comments:

Post a Comment