Wednesday, May 31, 2017

CDL General Knowledge - Exam 2 - 36 Questions

By Gary Boutin

1. What is the purpose of Retarders on a truck.

a. Apply braking power to the drive wheels.
b. Reduce the need to apply the brakes to slow the vehicle.
c. Reduce wear and tear on the brakes.
d. All of the above.

2. Your vehicle is stuck on railroad tracks. You should?


a. Try to save some of the cargo if you don't see a train yet.
b. Keep trying to move your vehicle until you see the train.
c. Gather up your belongings and paperwork and then leave the cab.
d. Immediately get out of the cab and move away from the tracks.
 

3. Within how many days must you notify your employer of any traffic violations?

a. 10.
b. 30.
c. 60.
d. 14.

4. An anti lock braking system (ABS) will: 


a. Let you drive faster.
b. Shorten your stopping distance.
c. Increase a vehicle's stopping power.
d. Not change the way you brake normally.

5. Which of these is not a rule to follow for backing safely?


a. Combine backing and turning toward the driver's side whenever you can.
b. Make use of a helper as often as possible.
c. Back slowly while using your mirrors.
d. Accelerate slightly to complete the backing process quickly.

6. When you check your tires make sure _________.


a. The tires have very little air pressure.
b. The tires are the same size.
c. Front wheels are retreaded.
d. All of the above.

7. On a tractor-trailer equipped with a trailer brake hand valve, the hand valve can _______.
 

a. Accelerating properly.
b. Keep your vehicle from rolling back.
c. Cause your trailer to roll over.
d. Cause you to lose control of your vehicle.

8. Partly engaging the clutch before you take your right foot off the brake is particularly important for vehicles that have ______.


a. This is never important.
b. Manual transmission.
c. Automatic transmission.
d. All of the above.
e. None of the above.

9. When you back up with a trailer you should position your vehicle so you can _________.


a. Back in a straight line.
b. Back in a curved path.
c. Always be to the left.
d. None of the above.

10. To reduce the chances of your trailer skidding you should use ________.


a. Foot brake.
b. Trailer hand valve.
c. The Johnson bar.
d. None of the above.

11. When driving a tractor-trailer, you should _________.


a. Slow down to a safe speed before going into a turn.
b. Avoid making sudden lane changes.
c. Look far enough down the road to avoid being surprised.
d. None of the above.

12. To prevent roll overs, drivers of combination vehicles should avoid ________.


a. Speeding onto ramps.
b. Driving quickly around corners.
c. Quick lane changes.
d. None of the above.

13. When coupling a tractor and a semitrailer, the kingpin and fifth wheel should be _______.


a. Aligned.
b. At opposite angles.
c. Really far apart.
d. None of the above.

14. You can safely remove the radiator cap as long as the engine is not overheated:

a. True.
b. False.

15.  Too much weight on the drive axle can cause hard heavy steering:

a. True
b. False.

16.  What is the most important reason for doing a pre-trip inspection:

a. Safety for yourself and other road users.
b. Because other drivers do it.
c. To make sure the vehicle will make your destination.
d. To make sure nothing has been stolen from the vehicle.
e. None of the above.


17. Stopping is not always the safest thing to do in an emergency:

a. True.
b. False.

18. You should check your tires every ____ or every ____ when driving in very hot weather:

a. 1 hour, 50 miles
b. 2 hours, 150 miles.
c. 3 hours, 150 miles.
d. 5 hours, 250 miles

19. Which of the following is NOT a basic step to be taken at a crash scene:

a. Notify authorities.
b. Care for the injured.
c. Gather the contract information of all the drivers involved.
d. Protect the area.

20. Which contains more alcohol: a 13-ounce glass of 5 % beer, a 5-ounce glass of 12 %  wine or a 1 1/2 ounce shot of 80-proof liquor:

a. 12-ounce glass of 5 % beer.
b. 5-ounce glass of 12 % wine.
c. 1 1/2-ounce shot of 80 proof liquor.
d. They all contain the same amount of alcohol.

21. Which of the following would NOT be part of a standard vehicle inspection:

a. Tire problem.
b. N.A.D.F. brake drums or shoes.
c. Steering system defects.
d. Sealing defects.


22. When driving in very hot temperatures, you should:


a. Check your tires every 2-hours or every 100-miles.
b. Let your tires cool down and remain stopped fi they are too hot to the touch.
c. Insure that you have enough antifreeze in the system.
d. All of the above.

23. Shifting into a lower gear and removing your foot off the accelerator to slow your vehicle is known as:

a. Double clutching.
b. Engine braking.
c. Anti-lock braking.
d. Bake fade.

24. Which of the following statements is false:

a. You can almost turn to miss an obstacle more quickly than you can stop.
b. Stopping is not always the safest thing to do in an emergency.
c. If a tire blows, you should put the brakes oh hard to stop quickly.
d. Antilock Braking System (ABS) only activate wheels are about to lock.


25. Which of the following statements are possible causes of tire fires:

a. Loose fuel connections or under-inflated tires.
b. Dual tires that touch and under-inflated tires.
c. Improperly loaded cargo and dual tires that touch.
d. Poor cargo ventilation or short circuits.

26. When backing, what is the best method to use to avoid blind spots:

a. Use mirrors on both sides.
b. Back towards the driver's side, where you can see better.
c. Look at your path.
d. Use a helper.



27. How long does it take a typical tractor-trailer to clear a double railroad track:
 

a. 15-seconds.
b. 7-seconds.
c. 1-minute.
d. 30-seconds.



28. When using a helper for backing, what is the most important hand signal that you and the helper should agree on:

a. Stop.
b. Turn harder left.
c. Turn harder right.
d. Go slower.



29. ________ can cause lack of braking power, wheel lockups, pulling to one side or the other, and jackknifing:


a. Overheated tires.
b. Bleeding tar.
c. Wet brakes.
d. Loose engine belts.


30. Cargo such as dry bulk or hanging meat:a. Require no special driving attention.
b. Have high center of gravity and are unstable loads.
c. Require special transit permits.
d. Have low center of gravity and can lean on curves.



31. What is the greatest amount of play that should be in your steering wheel:a. None.
b. 1-inch / 10-degrees.
c. 5-inch / 5-degrees.
d. 2-inch / 10-degrees.


32. If a vehicle is equipped with circuit breakers, should you carry spare fuses:a. No, every vehicle comes with an extra set.
b. Yes, this is mandatory.
c. Carrying extra equipment is the driver's preference.
d. No, this is not necessary.


33. Of the following option, which are the most important to check for stickiness or looseness:a. Locks on doors.
b. Doors.
c. Seat belts.
c. Windshield wipers.

34. What is included in a windshield check:a. Checking if it is clean.
b. A check of the wiper blades.
c. Damage check, cleaning, wiper/wiper arm check.
c. No need to check the windshield

35. When should retarder brakes be turned off:a. Retarder brakes should never be turned off.
b. Retarder brakes should be turned off when on the highway.
c. Retarder brakes should be turned off when driving in stop and go traffic.
d. On wet, icy, or snow-covered roads.


36. Which of the following is not true regarding the signal light inspection:a. The front turn signal must be amber or white.
b. Rear turn signal may be red, yellow or amber.
c. Rear turn signal must be clean and operating.
d. The front turn signal may be yellow or red.

Answers:


1. a
2. d
3. c
4. d
5. d
6. b
7. b
8. b
9. a
10. a
11. a
12. d
13. a
14. b
15. b
16. a
17. a
18. b
19. c
20. d
21. d
22. d
23. b
24. c
25. b
26. d
27. d
28. a
29. c
30. b
31. d
32. d
33. d
34. c
35. d
36. d



Note: All the test have duplication questions sometimes with different wording. Some tests more than other, because the DMV want to make sure you understand these area of the commercial driving exams.
Update: DIY Advisor has New blogs check them today:

  • Cookie Alert: European Union laws requires that you know that this blog uses cookies. If you are concerned about this please click here to see how Google uses this information.
 
Note: The DIY Class-A Drivers License Tests assumes no liability for omissions, errors or the outcome of any driving tests. The reader must always exercise reasonable caution, and follow current driving regulations that may apply for each test. All rights reserved. © Copyright 2011-

No comments:

Post a Comment