Friday, April 28, 2017

CDL School Bus Endorsement - Exam 3 - 36 Question

CDL School Bus Endorsement
EXAM 3
By Gary Boutin

1. When is the school bus driver's seat belt required to be fastened?


a. At all times.
b. There is no seat belt requirement for school bus drivers.
c. At all time when the vehicle is in motion.
d. Only with passenger on-board.

2. When may a school bus driver use a bus horn?


a. Only during the hours of 07:00 to 18:00 hrs.
b. To make students aware that the bus is waiting.
c. Never in the city.
d. To insure safe operation.

3. A driver is required to have a physical examination every ___ year(s) if he/she is under ___ years of age?


a. 1/65.
b. 2/55.
c. 2/65.
d. 1/55.

4) The CHP Inspection Approval Certificate is also known as form number?


a. DL-45.
b. DL-51.
c. CHP292.
d. CHP295.

5. How many hours may elapse from the time a school bus driver reports to work, until that driver must go off duty?


a. 8.
b. 10.
c. 12.
d. 16.

6. What is the minimum tread-depth required on the steering axle of a school bus?


a. 4/32.
b. 2/32.
c. 3/32.
d. 6/32.

7. Upon reaching your 65th birthday, how often are you required to have a physical?


a. Every 2-years.
b. Within the same month of reaching the age of 65 and each 12th month thereafter.
c. Every 6-months.
d. As needed.

8. How many consecutive hours are required to be off duty to satisfy your hours of service requirements?


a. 8.
b. 6.
c. 10.
d. 16.

9. It is a misdemeanor to fail to comply with which of the following rules?


a. Hours of service.
b. Hazardous Material Transportation.
c. School bus construction, design, color, equipment, maintenance, operation.
d. All of the above.

10. If a school bus driver chooses to waive the CHP First Aid Examination, the driver must pass an EMS Authority approved first aid training program, and maintain in his/her possession, a valid first aid cards for how long?


a. 1-year.
b. 2-years.
c. 3-years.
d. Throughout the term of their certificate.

11. When may a school bus driver violate the restrictions placed on his/her certificate?


a. In an emergency.
b. When instructed to do so by the dispatcher.
c. When it is required by the employer.
d. Never.

12. The DMV shall deny or revoke a California Special Drivers Certificate for which of the following reasons?


a. Conviction of a sex crime defined in EC 44010.
b. Within the preceding 3-years has had his/her driving privileges suspended, revoked, or is on probation for any reason involving unsafe operation of a motor vehicle.
c. Within the preceding 3-years has committed any violation, which resulted in a conviction assigned a violation point count of 2 or more for reckless driving.
d. All of the above.

13. The medical examination required for original or renewal drivers may be submitted on forms from the following agencies:


a. CHP, DMV, DOE.
b. DOT, FEMA, HUD.
c. LAPD, NYPD, Sheriffs.
d. DMV, FHWA, FAA.

14. The acronym SPAB stands for:


a. Student Pupil Activity Bus.
b. School Passenger Activity Bus.
c. Student Passenger Activity Bus.
d. School Pupil Activity Bus.

15. When are you required to sign your State of California Department of Education form T-01?


a. Your Birthday.
b. Within 30-days following your birthday.
c. The end of your training period.
d. Within 30-days after the end of each training period.

16. A Type 2 school bus is designed to carry:


a. Only 16-passengers including the driver.
b. More than 16-passengers and the driver.
c. Not more than 16-passengers and the driver.
d. Not more than 16-passengers including individuals confined to wheelchairs.

17. Air Leakage with the engine stopped and the air pressure at governor cut out shall not exceed the following rates: With brakes released (static test)___PSI per minute. With brakes applied (applied test)___PSI per minute. 


a. 1 / 2 PSI.
b. 2 / 2 PSI.
c. 2 / 3 PSI.
d. 3 / 4 PSI.

18. On the first occurrence that a school bus driver fails to maintain their required training, proof of receiving the training must be submitted to the local CHP office within:


a. 10-days.
b. 20-days.
c. 30-days.
d. 45-days.

19. A driver shall not drive when his/her ability to operate a vehicle safely is adversely affected by:


a. Fatigue.
b. Illness.
c. Any other cause.
d. All of the above.

20. The DMV may refuse to issue or renew, or may suspend or revoke the school bus certificate for the following reasons except:


a. The term of the medical has expired.
b. Habitually uses drugs or alcohol.
c. Been involved in 3 accidents in the last 12-months.
d. Unsafe operation of a school bus.

21. At a minimum, school buses shall carry one or two fire extinguishers having an aggregate rating of not less than: 


a. 4 BC.
b. 6 BC.
c. 8 BC.
d. 10 BC.

22. A school bus the driver shall not allow the transportation of:


a. Alcoholic beverages.
b. Food.
c. Soft Drinks.
d. All of the above.

23. Weapons and other hazardous materials may not be carried on a school bus except: 


a. Loaded and or concealed firearms carried by a peace or special police officer or persons with a weapons permit.
b. Starter pistols not capable of expelling a projectile.
c. Oxygen medically prescribed.
d. All of the above.


24. When shall a school bus driver use an approved hand-held stop sign while escorting students across a road? a. While escorting elementary age pupils.
b. When high school age pupils are crossing the roadway.
c. At all times when pupils kindergarten, kindergarten, or any grades 1 to 8 are crossing the roadway.
d. At all times when escorting pupils across a roadway.

25. A school bus while being used for transportation of persons other than pupils to or from school or school related activities must have:
a. School bus signs covered.
b. Flashing red-lights covered.
c. Amber warning lights covered.
d. All of the above.

26. When a pupil is aboard the driver of a school bus shall not leave the driver’s compartment without first:
a. Stopping the engine and effectively setting the parking brakes.
b. Removing the ignition keys, which shall remain in the driver’s possession.
c. Placing the transmission in first, reverse, park or neutral for automatic transmissions that do not have a park position.
d. All of the above

27. It is unlawful for anyone to require a driver to drive a school bus that is not in safe operating condition except for:
a. School bus mechanic.
b. California Motor Carrier Specialist.
c. California Highway Patrol.
d. None of the above.

28 The driver of a school bus, SPAB bus, or youth bus shall not eject any school pupil unless the pupil is given into the custody of
a. Transportation Supervisor.
b. Peace Officer.
c. School Official.
d. Parent, or any person designated by the parent or school.

29. If a school bus is disabled off the roadway but within 10-feet, flares should be placed:
a. 100-feet to the front, 10-feet to the rear, 100-feet to the rear.
b. 10-feet to the rear, 100-feet to the rear, 200-feet to the rear.
c. 10-feet to the front, 100-feet to the rear, 200-feet to the rear.
d. 10-feet to the rear, 100-feet to the rear, l00 to 500-feet to the rear.

30. No motor carrier shall permit or require a driver, regardless of the number of motor carriers using the driver services, to drive nor shall any driver drive for any period after being on duty for:
a. 40-hours in any 6-consecutive days.
b. 60-hours in any 8-consecutive days.
c. 70-hours in any 7-consecutive days.
d. 80-hours in any 8-consecutive days.


31. When can strobe lights legally be used?
a. When the visibility is less than 500-feet.
b. When the visibility is less than 400-feet.
c. When the visibility is less than 300-feet.
d. When the visibility is less than 250-feet.

32. A driver shall be placed out of service for a period of___ when their BAC level exceeds __.
a. 8 hours / .0l
b. 8 hours / .04
c. 24 hours / .0l
d. 24 hours / .04

33. During hours of darkness the driver shall ensure that the interior of the bus is sufficiently lighted:
a. At all times with passengers aboard.
b. When passengers enter and exit the bus.
c. When the driver observes any dubious or improper behavior.
d. To accommodate the passengers as long as the light does not interfere with the driver’s vision.

34. If you are convicted of driving under the influence of drugs or alcohol you shall lose your school bus certificate for a period of not less than _____ .
a. 1-year.
b. 2-years.
c. 3-years.
d. 7-years.

36. School bus drivers, within the same month of reaching the age of ____ and each 12-month thereafter, shall undergo a physical examination.
a. 55.
b. 60.
c. 65.
d. 70.

36. Operational policies for school activity trips shall give school bus drivers discretionary authority to discontinue operation because of:
a. Road conditions.
b. Reduced visibility.
c. Student behavior problems.
d. Adverse weather conditions.





Answers:


1. c
2. d
3. c
4. c
5. d
6. a
7. b
8. a
9. d
10. d
11. d
12. d
13. d
14. d
15. d
16. c
17. c
18. c
19. d
20. a
21. c
22. a
23. d
24. d
25. d
26. d
27. d
28. d
29. b
30. d
31. a
32. c
33. b
34. c
35. c
36. b


Note: All the test have duplication questions sometimes with different wording. Some tests more than other, because the DMV want to make sure you understand these area of the commercial driving exams.

  • Cookie Alert: European Union laws requires that you know that this blog uses cookies. If you are concerned about this please click here to see how Google uses this information.
 
Note: The DIY Class-A Drivers License Tests assumes no liability for omissions, errors or the outcome of any driving tests. The reader must always exercise reasonable caution, and follow current driving regulations that may apply for each test. All rights reserved. © Copyright 2011-

No comments:

Post a Comment