Saturday, June 17, 2017

CDL Combination Endorsement - Exam 2 - 36 Questions

COMBINATION
ENDORSEMENT

EXAM 2
By Gary Boutin

A combination vehicle is a rigid truck towing one or more trailers. California Combination: A 10-wheeled straight truck pulling a 2-axle full trailer.

1. When you are uncoupling a loaded trailer, lower the landing gear until it:

a. Makes firm contact with the ground.
b. Makes contact with the ground and lifts the trailer off the fifth wheel.
c. Just reaches the ground.

2. When should you use chocks to park a trailer not equipped with spring brakes?

a. Never.
b. Always.
c. Only when it will be parked on an incline.

3. You have uncoupled a trailer and you want to inspect the landing gear. This tractor should be positioned.

a. With the tractor frame under the trailer.
b. Completely clear of the trailer.
c. With the fifth wheel directly beneath the kinpin.

4. Your are coupling a tractor to a semitrailer. You have backed up but are not under it. What should you hook up before backing under the semitrailer?

a. The emergency and service air lines.
b. The electrical service cable.
c. Nothing, back up and lock the fifth wheel.

5. You want to inspect the trailer supports. You should place the tractor transmission in which gear you have uncoupled the trailer?

a. Low Reverse.
b. Neutral.
c. High reverse

6. When checking the trailer's emergency brakes, the tractor protection control valve should be placed in the __________ position.

a. Normal.
b. Neutral.
c. Emergency.

7. You should not back a tractor under a trailer until the whole air system is:


a. Empty.
b. At normal pressure.
c. Between 60 and 80-psi.

8. Which of these statements are true?

a. The brake and suspension systems of combination vehicle work best with a light load.
b. Light vehicle need more braking power to stop than heavy ones.
c. Bobtail tractors can take longer to stop than a combination vehicle.

9. You are coupling a semitrailer to your tractor but have not yet backed under it. The trailer is at the right height when:

a. The kinpin is about 1-1/4 inches above the fifth wheel.
b. The end of the kinpin is even with the top of the fifth wheel.
c. It will be raised slightly when the tractor is backed under it.

10. Your are hooking to a tractor to a semitrailer and have backed up but are not under itj. What should you do before backing under the trailer.

a. Hook up the electrical service cables.
b. Hook up the emergency and service air lines.
c. Connect the ground cable.
d. Nothing, back up and secure the fifth wheel to the trailer.

11. After pushing the trailer supply  valve,  you should not move the tractor until the whole air system is.

a. Charging.
b. At normal  pressure.
c. Bled down to half the maximum pressure.
d. Between 50 and 60-psi.

12. There are two things that a driver can do to prevent a rollover. They are: (1) Keep the cargo as close to the ground as possible and:

a. Make sure that the brakes and properly adjusted.
b. Keep both hands firmly on the steering wheel.
c. Reduce speed before entering turns.
d. Keep the fifth wheel free play loose.

13. With the engine off and the brakes released, a combination vehicle air brakes system should not leak more than how may psi in one minute.

a. 1-psi in one minute.
b. 2-psi in one minute.
c. 3-psi in one minute.
d. 4-psi in one minute.

14. The fifth wheel locking lever is not locked after the jaws close around the kinpin. This means:

a. The trailer will  not swing on the fifth wheel.
b. You cannot set the fifth wheel for the proper weight distribution.
c. The hand valve is released and you may drive away.
d. The coupling is not correct and should be corrected before driving the coupled unit.

15. A driver crosses the air lines when hooking up to a trailer. What will happen?

a. The hand valve will apply the tractor brakes instead of the trailer brakes.
b. The brakes pedal will  work the trailer spring brakes instead of the air brakes.
c. If the trailer has no spring brakes, you could drive away but you would not have trailer brakes.
d. The brakes lights will not come on when the brake pedals is pressed.

16. When inspecting pipes, connections and hoses for leaks pay special attention to:

a. Joints.
b. Suspension Wear
c. Long sections.

17. An emergency forces you to stop your tanker quickly or crash you should:

a. Use light pressure on the brakes pedal.
b. Lock the brakes using pedal and hold it there.
c. Use controlled or stab braking.

18. A traffic emergency requires you leave the road and escape to the shoulder. If possible, slow down to ____ mph before using your brakes.

a. 20-mph.
b. 30-mph.
c. 40-mph.

18. Transporting liquid in tanks require special care for two reasons. One reason is the ______ of gravity.

a. Flat.
b. High.
c. Offset.

20. A full tank of dense liquid such as some acids:

a. Gives you more stability for going around turns.
b. May often exceed legal weight limits.
c. Should only be carried in smooth bore tanks.

21. Portable tanks attached to the truck:

a. Are not permanently attached to the truck.
b. Can only be loaded when they are attached to the vehicle.
c. Are not allowed to carry loads of 1000-gallons or more.

22. You should know the outage amount for the liquid you carry because:

a. You must unload some liquid at a faster rate than others.
b. Some liquids expands more than other when they get warm.
c. Outage cannot be changed once you are under way.

23. You are coupling a semitrailer to your tractor but have not yet backed under it. The trailer is at the right height when:

a. the kinpin is about 1 1/4-inches above the fifth wheel.
b. the end of the kinpin is even with the top of the fifth wheel.
c. It will be raised slightly when the tractor is backed under it.

24. After pushing the trailer supply valve,  you should not move the tractor until the whole air system is.

a. Charging.
b. At normal  pressure.
c. Bled down to half the maximum pressure.
d. Between 50 and 60-psi.

25. After you supply air to the trailer, make sure the air lines are not crossed and the trailer brakes are working. You do this by:

a. Turning on the braking brakes from the cab.
b. Watching your mirrors to see if the trailer lights come on.
c. Applying/releasing the trailer requires the shortest stopping distance.
d. Cross your finger and hope for the best.

26. A tractor with a(n) ________ trailer requires the shortest distance.

a. Empty.
b. Lightly loaded.
c. Fully loaded
d. Two-thirds fully loaded.

27:  In general the higher your truck's center of gravity the:

a. Easier it is to turn around corners.
b. More stable it is when turning.
c. Easier it is to turn over.
d. Easier on city streets.

28. You are driving a combination vehicle. The trailer breaks away and pulls apart both air lines. You would expect the trailer brakes to come on and the:

a. Tractor to lose air pressure.
b. Trailer supply valve to stay open.
c. Tractor protection valve to close.
d. Trailer supply valve to stay closed.

29. You are driving a combination vehicle. If the service air lines come apart but the emergency lines stays together, what will happen right away?

a. The trailer's air tank will exhaust through the open line.
b. The emergency trailer brakes will come on.
c. Nothing is likely to happen until you try to apply the brakes.
d. The trailer's air tank will be secured.

30. Under good driving conditions, you should leave at least one second of space between your vehicle ahead for every ______ feet of your vehicle length. 

a. 10.
b. 20.
c. 25.
d. 30.

31. When you are uncoupling a loaded trailer, lower the landing gear until it:

a. Makes firm contact with the ground.
b. Makes contact with the ground and lifts the trailer off the fifth wheel.
c. Just reaches the ground.
d. Just reaches the fifth wheel.

32. You have uncoupled a trailer and you want to inspect the landing gear. The tractor should be positioned:

a. With the tractor under the trailer.
b. Completely clear of the trailer.
c. With the fifth wheel directly beneath the king pin.
d. With the tractor over the trailer.

33. Shut-off valves can be found at the front and back of each trailer.

a. True
b. False

34. Charge the trailer air brake system and push the air supply knob in. Shut the engine off. Step on and off the brake pedal several times to reduce the air pressure in the tanks. The trailer air supply control should pop out when the air pressure falls into the pressure range specified by the manufacturer.

a. This is how can you test the tractor protection valve.
b. This is how can you test the trailer emergency brakes.
c. This is how can you test that air flows to all trailers.
d. This is how can you test the trailer service brakes.
e. This is how you test the air pressure gauge.
f. None of the above.

35. To drive, you need to raise the landing gear only until it just lifts off the pavement.

a. True
b. False

36. What is the first thing you should do in an attempt to recover from a trailer skid?

a. Brake harder.
b. Steer with the trailer.
c. Sound the air horn.
d. Stop using the brake


Questions 33 to 36 were obtained from Free CDL Practice Tests.

Answers:

1. a
2. b
3. a
4. a
5. b
6. c
7. b
8. c
9. c
10. b
11. b
12. c
13. c
14. d
15. c
16. a
17. c
18. a
19. a
20. b
21. b
22. c
23. b
24. b
25. c
26. c
27. c
28. c
29. c
30. a
31. a
32. a
33. b
34. a
35. b
36. d

Note: All the test have duplication questions sometimes with different wording. Some tests more than other, because the DMV want to make sure you understand these area of the commercial driving exams.
DIY Advisor blogs:

  • Cookie Alert: European Union laws requires that you know that this blog uses cookies. If you are concerned about this please click here to see how Google uses this information.
 
Note: The DIY Class-A Drivers License Tests assumes no liability for omissions, errors or the outcome of any driving tests. The reader must always exercise reasonable caution, and follow current driving regulations that may apply for each test. All rights reserved. © Copyright 2011-

Monday, June 5, 2017

CDL School Bus Endorsement - Exam 5 - 36 Questions

SCHOOL BUS ENDORSEMENT
EXAM 5
By Gary Boutin


Approaching the crossing: Slow down, downshift if appropriate, and test brakes. Activate 4-way hazard lights on approach to the crossing. Activate turn signal. Check all mirrors. Scan the area around you and check traffic behind. Move to the appropriate edge of the roadway. Choose an escape route in the event of a brake failure or problems behind you.

1. When shall a school bus driver use an approved hand-held stop sign while escorting students across a road? 

a. While escorting elementary age pupils.
b. When high school age pupils are crossing the roadway.
c. At all times when pupils kindergarten, or any grades 1 to 8 are crossing the roadway.
d. At all times when escorting pupils across a roadway.

2. A school bus while being used for transportation of persons other than pupils to or from school or school related activities must have:

a. School bus signs covered.
b. Flashing red-lights covered.
c. Amber warning lights covered.
d. All of the above.

3. When a pupil is aboard the driver of a school bus shall not leave the driver’s compartment without first:

a. Stopping the engine and effectively setting the parking brakes.
b. Removing the ignition keys, which shall remain in the driver’s possession.
c. Placing the transmission in first, reverse, park or neutral for automatic transmissions that do not have a park position.
d. All of the above

4. It is unlawful for anyone to require a driver to drive a school bus that is not in safe operating condition except for: 

a. School bus mechanic.
b. California motor carrier specialist.
c. California Highway Patrol.
d. None of the Above.

5. The driver of a school bus, SPAB bus, or youth bus shall not eject any school pupil unless the pupil is given into the custody of:

a. Transportation supervisor.
b. Peace officer.
c. School official.
d. Parent, or any person designated by the parent or school.

6. Immediately after stopping you should: 

a. Open entrance door slightly to activate the stop arms and overhead red warning lights.
b. Tell the children to stand back until you are ready for them to load.
c. Get the children onto the bus as quickly as possible.

7. No motor carrier shall permit or require a driver, regardless of the number of motor carriers using the driver services, to drive nor shall any driver drive for any period after being on duty for: 

a. 40-hours in any 6-consecutive days.
b. 60-hours in any 8-consecutive days.
c. 70-hours in any 7-consecutive days.
d. 80-hours in any 8-consecutive days.

8. When can strobe lights legally be used? 

a. When the visibility is less than 500-feet.
b. When the visibility is less than 400-feet.
c. When the visibility is less than 300-feet.
d. When the visibility is less than 250-feet.

9. A driver shall be placed out of service for a period of _____ when their BAC level exceeds ____ :


a. 8-hours / .0l
b. 8-hours / .04
c. 24-hours / .0l
d. 24-hours / .04

10. During hours of darkness the driver shall ensure that the interior of the bus is sufficiently lighted: 

a. At all times with passengers aboard.
b. When passengers enter and exit the bus.
c. When the driver observes any inappropriate behavior.
d. To accommodate the passengers as long as the light does not interfere with the driver’s vision.

11. If you are convicted of driving under the influence of drugs or alcohol you shall lose your school bus certificate for a period of not less than:
 
a. 1-year.
b. 2-years.
c. 3-years.
d. 7-years.

12. School bus drivers, within the same month of reaching the age of ____ and each 12-month thereafter, shall undergo a physical examination. 

a. 55.
b. 60.
c. 65.
d. 70.

13. Operational policies for school activity trips shall give school bus drivers discretionary authority to discontinue operation because of: 

a. Road conditions.
b. Reduced visibility.
c. Student behavior problems.
d. Adverse weather conditions.

14. A 53-passenger school bus is required to carry a first aid kit of what size?
 
a. 10-units.
b. 16-units.
c. 24-units.
d. 48-units.

15. A school bus driver is required to have a class B drivers license with a Passenger endorsement and:

a. School Bus Certificate, DL-45.
b. California Special Driver Certificate, DL-45.
c. California Bus Driver License, DL-54.
d. California School Bus License, DL-54.

16. Motor carriers are required to keep a record of all vehicles each driver is capable of safely operating on a highway unsupervised including all special equipment used in Special Education. This is known as the_________: 

a. Drivers records.
b. Driving proficiency.
c. Drivers log book.
d. Drivers proficiency records.

17. The DMV may refuse to issue or renew, or may suspend or revoke the school bus certificate for the following reasons except:
 
a. The term of the medical has expired.
b. Habitually uses drugs or alcohol.
c. Been involved in 3-accidents in the last 12-months.
d. Unsafe operation of a school bus.

18. Tires on school bus shall not be used due to the following conditions: 

a. Damaged fabric breaks.
b. Exposed or damaged cords.
c. Bumps, bulges or knots due to internal separation.
d. All of the above.

19. School bus drivers must have a commercial driver's license and: 

a. Passenger and combination vehicle endorsements.
b. School bus and passenger endorsements.
c. Air brake and tank endorsements.

20. No pupil shall be allowed to remain in transit to and from school for:
 
a. More than one hour round trip.
b. More than two hours round trip.
c. More than three hours round trip.

21. Can a school bus transport more pupils than indicated by the manufacturer's rated capacity for the bus?
 
a. Yes.
b. No.

22. Which statement are true if your involved in a hijacking situation: 

a. Do not speak unless spoken to.
b. Observe carefully everything that occurs.
c. The first 15–45 minutes are the most dangerous.
d. All of the above.

23. Each state board of education is charged with the primary responsibility of rules and regulations regarding pupil transportation. 

a. True
b. False

24. A school bus driver doesn't have to wear a seat belt at all times. 

a. True
b. False

25. When approaching an intersection at the same time as another driver, when should you proceed through the intersection:

a. After stopping
b. When it is safe to proceed
c. The driver on the left has the right of way
d. The driver on the right has the right of way

26. Who makes the final decision to determine when weather conditions make the roads unsafe to travel? 

a. The school administrator
b. The school teacher
c. The school bus driver

27. What is one of the more dangerous procedures a school bus driver must undertake? 

a. Driving in traffic.
b. Loading and unloading.
c. Driving in the rain.

28. A driver of a school bus or other commercial vehicle motor vehicle is required to manually turn off the vehicle upon arriving at a school and when operating with ____ feet of a school is prohibited from idling. 

a. 50-feet.
b. 100-feet.
c. 150-feet.
d. 200-feet.

29. When driving downhill, the driver of a school bus should do all of the following except:

a. Select a safe speed and the appropriate gear.
b. Use proper braking techniques to maintain a safe speed.
c. Put the vehicle in neutral to save on fuel
d. Know escape ramp locations on your route.

30. School bus drivers may renew their certificate within ________ months before their expiration date.

a. 3-months.
b. 6-months.
c. 9-months.
d. 12-months.

31. A defensive driver’s visual lead-time may need to be _________ due to an increase in speed. 

a. Decreased.
b. Increased.
c. Remains the same.
d. None of the above.

32. What adjustments does a defensive driver need to make due to adverse weather conditions:
a. perception.
b. Conditioned response.
c. Driving skills.
d. Attitude.

33. A school bus driver on an extended leave of absence due to illness, or lack of employment as a driver, who fails to maintain the required in-service hours and is required to submit proof of training to the CHP but fails to submit proof constitutes reason for:

a. The DMV allows 30-days to make-up training hours.
b. The DMV allows 45-days to make-up training hours.
c. The DMV to cancel the driver’s certificate.
d. The DMV to revoke the driver’s certificate.

Answers:

1. d
2. d
3. d
4. d
5. d
6. a
7. d
8. a
9. c
10. b
11. c
12. c
13. b
14. c
15. b
16. b
17. a
18. d
19. B
20. C
21. B
22. d
23. A
24. B
25. b
26. C
27. B
28. b
29. c
30. b
31. b
32. c
33. c



Note: All the test have duplication questions sometimes with different wording. Some tests more than other, because the DMV want to make sure you understand these area of the commercial driving exams.
Update: DIY Advisor has New blogs check them today:

  • Cookie Alert: European Union laws requires that you know that this blog uses cookies. If you are concerned about this please click here to see how Google uses this information.
 
Note: The DIY Class-A Drivers License Tests assumes no liability for omissions, errors or the outcome of any driving tests. The reader must always exercise reasonable caution, and follow current driving regulations that may apply for each test. All rights reserved. © Copyright 2011-

Wednesday, May 31, 2017

CDL General Knowledge - Exam 2 - 36 Questions

By Gary Boutin

1. What is the purpose of Retarders on a truck.

a. Apply braking power to the drive wheels.
b. Reduce the need to apply the brakes to slow the vehicle.
c. Reduce wear and tear on the brakes.
d. All of the above.

2. Your vehicle is stuck on railroad tracks. You should?


a. Try to save some of the cargo if you don't see a train yet.
b. Keep trying to move your vehicle until you see the train.
c. Gather up your belongings and paperwork and then leave the cab.
d. Immediately get out of the cab and move away from the tracks.
 

3. Within how many days must you notify your employer of any traffic violations?

a. 10.
b. 30.
c. 60.
d. 14.

4. An anti lock braking system (ABS) will: 


a. Let you drive faster.
b. Shorten your stopping distance.
c. Increase a vehicle's stopping power.
d. Not change the way you brake normally.

5. Which of these is not a rule to follow for backing safely?


a. Combine backing and turning toward the driver's side whenever you can.
b. Make use of a helper as often as possible.
c. Back slowly while using your mirrors.
d. Accelerate slightly to complete the backing process quickly.

6. When you check your tires make sure _________.


a. The tires have very little air pressure.
b. The tires are the same size.
c. Front wheels are retreaded.
d. All of the above.

7. On a tractor-trailer equipped with a trailer brake hand valve, the hand valve can _______.
 

a. Accelerating properly.
b. Keep your vehicle from rolling back.
c. Cause your trailer to roll over.
d. Cause you to lose control of your vehicle.

8. Partly engaging the clutch before you take your right foot off the brake is particularly important for vehicles that have ______.


a. This is never important.
b. Manual transmission.
c. Automatic transmission.
d. All of the above.
e. None of the above.

9. When you back up with a trailer you should position your vehicle so you can _________.


a. Back in a straight line.
b. Back in a curved path.
c. Always be to the left.
d. None of the above.

10. To reduce the chances of your trailer skidding you should use ________.


a. Foot brake.
b. Trailer hand valve.
c. The Johnson bar.
d. None of the above.

11. When driving a tractor-trailer, you should _________.


a. Slow down to a safe speed before going into a turn.
b. Avoid making sudden lane changes.
c. Look far enough down the road to avoid being surprised.
d. None of the above.

12. To prevent roll overs, drivers of combination vehicles should avoid ________.


a. Speeding onto ramps.
b. Driving quickly around corners.
c. Quick lane changes.
d. None of the above.

13. When coupling a tractor and a semitrailer, the kingpin and fifth wheel should be _______.


a. Aligned.
b. At opposite angles.
c. Really far apart.
d. None of the above.

14. You can safely remove the radiator cap as long as the engine is not overheated:

a. True.
b. False.

15.  Too much weight on the drive axle can cause hard heavy steering:

a. True
b. False.

16.  What is the most important reason for doing a pre-trip inspection:

a. Safety for yourself and other road users.
b. Because other drivers do it.
c. To make sure the vehicle will make your destination.
d. To make sure nothing has been stolen from the vehicle.
e. None of the above.


17. Stopping is not always the safest thing to do in an emergency:

a. True.
b. False.

18. You should check your tires every ____ or every ____ when driving in very hot weather:

a. 1 hour, 50 miles
b. 2 hours, 150 miles.
c. 3 hours, 150 miles.
d. 5 hours, 250 miles

19. Which of the following is NOT a basic step to be taken at a crash scene:

a. Notify authorities.
b. Care for the injured.
c. Gather the contract information of all the drivers involved.
d. Protect the area.

20. Which contains more alcohol: a 13-ounce glass of 5 % beer, a 5-ounce glass of 12 %  wine or a 1 1/2 ounce shot of 80-proof liquor:

a. 12-ounce glass of 5 % beer.
b. 5-ounce glass of 12 % wine.
c. 1 1/2-ounce shot of 80 proof liquor.
d. They all contain the same amount of alcohol.

21. Which of the following would NOT be part of a standard vehicle inspection:

a. Tire problem.
b. N.A.D.F. brake drums or shoes.
c. Steering system defects.
d. Sealing defects.


22. When driving in very hot temperatures, you should:


a. Check your tires every 2-hours or every 100-miles.
b. Let your tires cool down and remain stopped fi they are too hot to the touch.
c. Insure that you have enough antifreeze in the system.
d. All of the above.

23. Shifting into a lower gear and removing your foot off the accelerator to slow your vehicle is known as:

a. Double clutching.
b. Engine braking.
c. Anti-lock braking.
d. Bake fade.

24. Which of the following statements is false:

a. You can almost turn to miss an obstacle more quickly than you can stop.
b. Stopping is not always the safest thing to do in an emergency.
c. If a tire blows, you should put the brakes oh hard to stop quickly.
d. Antilock Braking System (ABS) only activate wheels are about to lock.


25. Which of the following statements are possible causes of tire fires:

a. Loose fuel connections or under-inflated tires.
b. Dual tires that touch and under-inflated tires.
c. Improperly loaded cargo and dual tires that touch.
d. Poor cargo ventilation or short circuits.

26. When backing, what is the best method to use to avoid blind spots:

a. Use mirrors on both sides.
b. Back towards the driver's side, where you can see better.
c. Look at your path.
d. Use a helper.



27. How long does it take a typical tractor-trailer to clear a double railroad track:
 

a. 15-seconds.
b. 7-seconds.
c. 1-minute.
d. 30-seconds.



28. When using a helper for backing, what is the most important hand signal that you and the helper should agree on:

a. Stop.
b. Turn harder left.
c. Turn harder right.
d. Go slower.



29. ________ can cause lack of braking power, wheel lockups, pulling to one side or the other, and jackknifing:


a. Overheated tires.
b. Bleeding tar.
c. Wet brakes.
d. Loose engine belts.


30. Cargo such as dry bulk or hanging meat:a. Require no special driving attention.
b. Have high center of gravity and are unstable loads.
c. Require special transit permits.
d. Have low center of gravity and can lean on curves.



31. What is the greatest amount of play that should be in your steering wheel:a. None.
b. 1-inch / 10-degrees.
c. 5-inch / 5-degrees.
d. 2-inch / 10-degrees.


32. If a vehicle is equipped with circuit breakers, should you carry spare fuses:a. No, every vehicle comes with an extra set.
b. Yes, this is mandatory.
c. Carrying extra equipment is the driver's preference.
d. No, this is not necessary.


33. Of the following option, which are the most important to check for stickiness or looseness:a. Locks on doors.
b. Doors.
c. Seat belts.
c. Windshield wipers.

34. What is included in a windshield check:a. Checking if it is clean.
b. A check of the wiper blades.
c. Damage check, cleaning, wiper/wiper arm check.
c. No need to check the windshield

35. When should retarder brakes be turned off:a. Retarder brakes should never be turned off.
b. Retarder brakes should be turned off when on the highway.
c. Retarder brakes should be turned off when driving in stop and go traffic.
d. On wet, icy, or snow-covered roads.


36. Which of the following is not true regarding the signal light inspection:a. The front turn signal must be amber or white.
b. Rear turn signal may be red, yellow or amber.
c. Rear turn signal must be clean and operating.
d. The front turn signal may be yellow or red.

Answers:


1. a
2. d
3. c
4. d
5. d
6. b
7. b
8. b
9. a
10. a
11. a
12. d
13. a
14. b
15. b
16. a
17. a
18. b
19. c
20. d
21. d
22. d
23. b
24. c
25. b
26. d
27. d
28. a
29. c
30. b
31. d
32. d
33. d
34. c
35. d
36. d



Note: All the test have duplication questions sometimes with different wording. Some tests more than other, because the DMV want to make sure you understand these area of the commercial driving exams.
Update: DIY Advisor has New blogs check them today:

  • Cookie Alert: European Union laws requires that you know that this blog uses cookies. If you are concerned about this please click here to see how Google uses this information.
 
Note: The DIY Class-A Drivers License Tests assumes no liability for omissions, errors or the outcome of any driving tests. The reader must always exercise reasonable caution, and follow current driving regulations that may apply for each test. All rights reserved. © Copyright 2011-

Wednesday, May 17, 2017

CDL School Bus Endorsement - Exam 4 - 36 Questions

SCHOOL BUS ENDORSEMENT
EXAM 4
By Gary Boutin

1. Vehicles must remain stopped until all red loading lights have been turned off.
 
a. True.
b. False.

2. When is the school bus driver's seat belt required to be fastened?


a. At all times.
b. There is no seat belt requirement for school bus drivers.
c. At all time when the vehicle is in motion.
d. Only with passenger on-board.

3. When may a school bus driver use his/her horn?

a. Only during the hours of 07:00 to 18:00.
b. To make students aware that the bus is waiting.
c. Never in the city.
d. To insure safe operation.

4. A driver is required to have a physical examination every ___ year(s) if he/she is under ___ years of age?

a. 1/65.
b. 2/55.
c. 2/65.
d. 1/55.

5. The CHP Inspection Approval Certificate is also known as form number?

a. DL-45.
b. DL-51.
c. CHP292.
d. CHP295.

6. How many hours may elapse from the time a school bus driver reports to work, until that driver must go off duty?

a. 8.
b. 10.
c. 12.
d. 16.

7. What is the minimum tread-depth required on the steering axle of a school bus?

a. 4/32.
b. 2/32.
c. 3/32.
d. 6/32.

8. Upon reaching your 65th birthday, how often are you required to have a physical exam?

a. Every 2 years.
b. Within the same month of reaching the age of 65 and each 12th month thereafter.
c. Every 6 months.
d. As needed.

9. How many consecutive hours are required to be off duty to satisfy your hours of service requirements?

a. 8.
b. 6.
c. 10.
d. 16.

10. It is a misdemeanor to fail to comply with which of the following rules?

a. Hours of service.
b. Hazardous Material Transportation.
c. School bus construction, design, color, equipment, maintenance, operation.
d. All of the above.

11. If a school bus driver chooses to waive the CHP First Aid Examination, the driver must pass an EMS Authority approved first aid training program, and maintain in his/her possession, a valid first aid cards for how long?

a. 1 year.
b. 2 years.
c. 3 years.
d. Throughout the term of their certificate.

12. When may a school bus driver violate the restrictions placed on his/her certificate?

a. In an emergency.
b. When instructed to do so by the dispatcher.
c. When it is required by the employer.
d. Never.

13. The DMV shall deny or revoke a California Special Drivers Certificate for which of the following reasons?

a. Conviction of a sex crime defined in EC 44010.
b. Within the preceding 3 years has had his/her driving privileges suspended, revoked, or is on probation for any reason involving unsafe operation of a motor vehicle.
c. Within the preceding 3 years has committed any violation, which resulted in a conviction assigned a violation point count of 2 or more for reckless driving.
d. All of the above.

14. The medical examination required for original or renewal drivers may be submitted on forms from the following agencies:

a. CHP, DMV, DOE.
b. DOT, FEMA, HUD.
c. LAPD, NYPD, Orange County Sheriffs.
d. DMV, FHWA, FAA.

15. The acronym SPAB stands for:

a. Student Pupil Activity Bus.
b. School Passenger Activity Bus.
c. Student Passenger Activity Bus.
d. School Pupil Activity Bus.

16. When are you required to sign your State of California Department of Education form T-01?

a. Your Birthday.
b. Within 30 days following your birthday.
c. The end of your training period.
d. Within 30 days after the end of each training period.

17. A Type 2 school bus is designed to carry:

a. Only 16 passengers including the driver.
b. More than 16 passengers and the driver.
c. Not more than 16 passengers and the driver.
d. Not more than 16 passengers including individuals confined to wheelchairs.

18. Air Leakage with the engine stopped and the air pressure at governor cut out shall not exceed the following rates: With brakes released (static test)___PSI per minute. With brakes applied (applied test)___PSI per minute.

a. 1 / 2 PSI.
b. 2 / 2 PSI.
c. 2 / 3 PSI.
d. 3 / 4 PSI.

19. On the first occurrence that a school bus driver fails to maintain their required training, proof of receiving the training must be submitted to the local CHP office within:

a. 10 days.
b. 20 days.
c. 30 days.
d. 45 days.

20. A driver shall not drive when his/her ability to operate a vehicle safely is adversely affected by:

a. Fatigue.
b. Illness.
c. Any other cause.
d. All of the above.

21. The DMV may refuse to issue or renew, or may suspend or revoke the school bus certificate for the following reasons except:

a. The term of the medical has expired.
b. Habitually uses drugs or alcohol.
c. Been involved in 3 accidents in the last 12 months.
d. Unsafe operation of a school bus.

22. At a minimum, school buses shall carry one or two fire extinguishers having an aggregate rating of not less than:

a. 4 BC.
b. 6 BC.
c. 8 BC.
d. 10 BC.

23. A school bus the driver shall not allow the transportation of:

a. Alcoholic beverages.
b. Food.
c. Soft Drinks.
d. All of the above.

24. Weapons and other hazardous materials may not be carried on a school bus except:

a. Loaded and or concealed firearms carried by a peace or special police officer or persons with a weapons permit.
b. Starter pistols not capable of expelling a projectile.
c. Oxygen medically prescribed.
d. All of the above.

25. A driver of a school bus, youth bus and SPAB shall refuse to transport dogs or other animals except for:

a. Guide dogs.
b. Service dogs.
c. Signal dogs.
d. All of the above.

26. Smoking is permitted in a school bus when:

a. No pupil is aboard.
b. No adults are present.
c. When requested by a parent.
d. Never.

27. A school bus shall not be put in motion until:

a. All passengers are seated.
b. The doors are closed.
c. Headlamps are lighted.
d. All of the above.

28. When warning devices are placed on a two-lane highway because of a disabled vehicle, place reflectors:

a. 10-feet, 100-feet and 200-feet to the rear
b. 100-feet in front, 10 feet and 500-feet to the rear
c. 10-feet front or rear, 100-feet in front, and 200-feet to the rear
d. 10-feet front or rear, 100-feet in front, and 100-feet to the rear

29. School Bus evacuations shall be conducted:

a. Every six months.
b. Every year.
c. Every two years.
d. Never.

30. The driver of a school bus shall operate the flashing red signal Lamps:

a. At times when children (12th grade or below) are loading or unloading and crossing the highway upon which the school bus is stopped.
b. When escorting pupils who attend an” elementary” school.
c. At all times when loading or unloading students unless the stop is exempt from the use of red-lights.
d. None of the above.

31. All school bus stops made for receiving and discharging pupils shall be designated by the:

a. California Highway Patrol.
b. California Department of Education.
c. School District Superintendent.
d. All of the above.

32. A collision between a vehicle and any pupil or the bus driver while the pupil or driver is crossing the highway when the school bus flashing, red signal (cross-over) lamps are required to be operated is classified as a:

a) School bus accident.
b) Non school bus accident.
c) School bus accident only if the student was in involved.
d) School bus accident only if the driver was involved.

33. At the completion of the driver’s work or tour of duty, each driver shall:

a. Submit a daily written report indicating the condition of the vehicle.
b. Submit a written report if any repairs are deemed necessary.
c. Both a and b.
d. None of the above.

34. The driver of a school bus shall not drive more than ___ hours within a work period or drive after ___ consecutive hours have elapsed since first reporting for duty:

a. 8 / 12.
b. 10 / 16.
c. 12 / 15.
d. 14 / 18.

35. Unless the driver of a school bus or SPAB is the mechanic charged with the care and maintenance of the bus, the driver shall not make any repairs of the bus or its equipment except:

a. Repairs on the road.
b. Minor repairs.
c. Only a mechanic.
d. All of the above.

36. Which state agency is responsible for adopting reasonable rules and regulations designed to promote the safe operation of school buses.

a. Department of Motor Vehicles.
b. Department of Education.
c. Department of Transportation.
d. California Highway Patrol.


Answers:

1. a
2. c
3. d
4. c
5. c
6. d
7. a
8. b
9. a
10. d
11. d
12. d
13. d
14. d
15. d
16. d
17. c
18. c
19. c
20. d
21. a
22. c
23. a
24. d
25. d
26. a
27. d
28. 13
29. b
30. c
31. c
32. a
33. c
34. b
35. c
36. d



Note: All the test have duplication questions sometimes with different wording. Some tests more than other, because the DMV want to make sure you understand these area of the commercial driving exams.
Update: DIY Advisor has New blogs check them today:

  • Cookie Alert: European Union laws requires that you know that this blog uses cookies. If you are concerned about this please click here to see how Google uses this information.
 
Note: The DIY Class-A Drivers License Tests assumes no liability for omissions, errors or the outcome of any driving tests. The reader must always exercise reasonable caution, and follow current driving regulations that may apply for each test. All rights reserved. © Copyright 2011-

Monday, May 1, 2017

CDL Combination Endorsement - Exam 3 - 36 Questions


Combination Endorsement
EXAM 2
By Gary Boutin

1. One of the things a driver can do to prevent a rollover is to keep:

a.  Both hands firmly on the steering wheel.
b. The cargo as close to the ground as possible.
c. The fifth wheel free play as small as possible.

2. You have a major leak in the service line and put on the brakes. Service air pressure will escape and cause the:

a. Trailer emergency brakes to come on.
b. Trailer tank pressure to be lost.
c. Tractor spring brakes to lock on.

3. After the trailer has been coupled to the tractor, the tractor protection control valve should be placed in the ______ position.

a. Down.
b. Up.
c. Normal.

4. The tractor protection valve will close and the trailer emergency brakes will  come on when there is a major leak in the ____ brake lines.

a. Service.
b. Parking.
c. Emergency.

5. The air leakage rate for a combination of two vehicles (engine off, brakes off) should not be greater then ____ psi or less in one minute.

a. 1.
b. 2.
c. 3.
d. 4.

6. If you cannot make a turn without entering another traffic lane,  you should:

a. Turn wide before you start your turn.
b. Turn wide as you complete your turn.
c. Not make that turn.

7. Before you back under a truck trailer, make sure the:

a. Trailer brakes are locked.
b. Air supply knob is in.
c. Air brakes are off.

8. After you lock the kinpin into the fifth wheel, you should check the connection by pulling:

a. Forward 50-feet, turning right and left.
b. The tractor ahead sharply to release the trailer brakes.
c. The tractor ahead gently with the trailer brakes locked.

9. What will happen if the air lines are crossed when you hook up to an old trailer with no spring brakes. 

a. The hand valve applies the tractor brakes instead of the trailer brakes.
b. You could drive away with no trailer brakes.
c. The brake lights will not come on when you press the brake pedal.

10. To stop a trailer skid, you should:

a. Use the trailer hand brakes.
b. Release the service brakes.
c. Countersteer.

11. Loss of air pressure in the emergency lines causes:

a. The relay valves to close.
b. An increase in air pressure to the service line.
c. The trailer's emergency brakes to come on.

12. To  prevent a jackknife in normal driving, some drivers use the hand valve before stepping on the brake pedal. Which of these statements is true?

a. It should not be done.
b. It results in less skidding than using the brakes pedal alone.
c. Is is the best way to brake and keep the truck in a straight line.

13. You are uncoupling a trailer. After you shut off the trailer air supply and lock the trailer brakes, you should:

a. Back up gently to ease pressure on the fifth wheel locking jaws.
b. Begin to lower the trailer landing gear.
c. Immediately put on your tractor parking brakes.

14. You have pushed in the trailer supply valve. You should not move the tractor until the whole air system is:

a. Empty.
b. At normal pressure.
c. Between 60 and 80-psi.

15. You supply air to the trailer tanks by:

a. Pushing in the trailer air supply valve.
b. Pulling out the trailer air supply valve.
c. Connecting the service line gland hand.

16. Gland hands are use to connect the:

a. Electric lines from the truck to the trailer.
b. Kingpin from the tractor to the locking jaws on the glide plate.
c. Service and emergency air lines from the truck to the trailer.

17. For a coupling to be complete, the safety catch for the fifth wheel, locking lever must be:

a. Straight up.
b. Through the locking lever.
c. Over the locking lever.

18. Which part of the kingpin should the locking jaws close around:

a. The shank.
b. The head.
c. The base.

19. For a coupling to be complete, the safety catch for the fifth wheel locking lever must be:

a. Straight up.
b. Through the locking lever.
c. The base.

20. Why should you be sure that the fifth wheel plate is greased as required?

a. To ensure good electrical connectors.
b. To prevent steering problems.
c. To reduce heat and noise.

21. When should you user the hand valve to park a combination vehicle:

a. To park at loading docks.
b. To park on a grade.
c. Never.

22. The trailer air supply control or tractor protection valve control should automatically close when the air pressure falls to between ___ psi.

a. 20 and 45.
b. 60 and 85.
c. 100 and 125.

23. The best way to tell if your trailer has started to skid is to:

a. Hear the wheel skidding.
b. See it in your mirrors.
c. Feel for the pulling from the truck cab.

24. When coupling, the proper position of the fifth wheel is:

a. Level with the ground.
b. Titled up towards the end of the tractor.
c. Titled down towards the end of the tractor.

25. If the spring brakes don't release when you push the trailer supply control, you should:

a. Check the air lines connections.
b. Cross the air lines.
c. Check the electrical service cable.

26. The front trailer supports are up and the trailer is resting on the tractor. Make sure:

a. There is enough clearance between the upper and lower fifth wheel.
b. The safety latch is in the unlocked position.
c. There is enough clearance between the the tractor frame and landing gear.

27. When should you use chocks to park a trailer not equipped with spring brakes.

a. Never.
b. Always.
c. Only when it will be parked on an incline.

28. You want to inspect the trailer support. You should place the tractor transmission in which gear after you uncoupled the trailer?

a. Low reverse.
b. Neutral.
c. High reverse.

29. You are coupling a semitrailer to your tractor but have not yet backed under it. The trailer is at the right height when:

a. The kinpin is under about 1 1/4-inches above the fifth wheel.
b. The end of the kingpin is even with the top of the fifth wheel.
c. It will be raised slightly when the tractor is backed under it.

30. After you supply air to the trailer, make sure the air lines are not crossed and the trailer brakes are working. You do this by:

a. Turning on the parking brakes from the cab.
b. Watching your mirrors to see if the trailer lights come on.
c. Applying and releasing the trailer brakes and listening for brake sounds.

31. Which of these statements is true?

a. The brakes and suspension system of combination vehicle work best with a light load.
b. Light vehicle loads need more braking power to stop than heavy ones.
c. Bobtail tractor can take longer to stop than a combination vehicle.

32. A king pin is:

a. The pin which locks the air brake lines together.
b. A pin which locks the trailer to the tractor on the fifth wheel.
c. A pin which holds the wheels on the axles.
d. The pin a driver receives for safe driving.

33. Which of the following steps comes first?

a. Apply the trailer brakes.
b. Raise the landing gear.
c. Put the transmission in reverse.
d. Connect the air supply lines.

34. Before you begin coupling:

a. Check the condition of the tractor frame.
b. Check your path for hazards.
c. Re-position the fifth wheel.
d. Put the spring brakes on.

35. The trailer air supply control:

a. A red triangular-shaped knob.
b. A yellow square knob.
c. A red square knob.
d. A red eight sided knob.

36. The fifth wheel should be checked to see if:

a. There is damage or missing parts.
b. It is properly greased.
c. The jaws are open.
d. All of the above.

Question 32 to 36 were obtained from Trucker Country.

Answers:

1. b
2. a
3. c
4. c
5. c
6. b
7. a
8. c
9. b
10. b
11. c
12. a
13. a
14. b
15. a
16. c
17. c
18. a
19. c
20. b
21. c
22. a
23. b
24. c
25. a
26. c
27. b
28. b
29. c
30. c
31. c
32. b
33. a
34. b
35. d
36. d


Note: All the test have duplication questions sometimes with different wording. Some tests more than other, because the DMV want to make sure you understand these area of the commercial driving exams.
DIY Advisor blogs:

  • Cookie Alert: European Union laws requires that you know that this blog uses cookies. If you are concerned about this please click here to see how Google uses this information.
 
Note: The DIY Class-A Drivers License Tests assumes no liability for omissions, errors or the outcome of any driving tests. The reader must always exercise reasonable caution, and follow current driving regulations that may apply for each test. All rights reserved. © Copyright 2011-

Friday, April 28, 2017

CDL School Bus Endorsement - Exam 3 - 36 Question

CDL School Bus Endorsement
EXAM 3
By Gary Boutin

1. When is the school bus driver's seat belt required to be fastened?


a. At all times.
b. There is no seat belt requirement for school bus drivers.
c. At all time when the vehicle is in motion.
d. Only with passenger on-board.

2. When may a school bus driver use a bus horn?


a. Only during the hours of 07:00 to 18:00 hrs.
b. To make students aware that the bus is waiting.
c. Never in the city.
d. To insure safe operation.

3. A driver is required to have a physical examination every ___ year(s) if he/she is under ___ years of age?


a. 1/65.
b. 2/55.
c. 2/65.
d. 1/55.

4) The CHP Inspection Approval Certificate is also known as form number?


a. DL-45.
b. DL-51.
c. CHP292.
d. CHP295.

5. How many hours may elapse from the time a school bus driver reports to work, until that driver must go off duty?


a. 8.
b. 10.
c. 12.
d. 16.

6. What is the minimum tread-depth required on the steering axle of a school bus?


a. 4/32.
b. 2/32.
c. 3/32.
d. 6/32.

7. Upon reaching your 65th birthday, how often are you required to have a physical?


a. Every 2-years.
b. Within the same month of reaching the age of 65 and each 12th month thereafter.
c. Every 6-months.
d. As needed.

8. How many consecutive hours are required to be off duty to satisfy your hours of service requirements?


a. 8.
b. 6.
c. 10.
d. 16.

9. It is a misdemeanor to fail to comply with which of the following rules?


a. Hours of service.
b. Hazardous Material Transportation.
c. School bus construction, design, color, equipment, maintenance, operation.
d. All of the above.

10. If a school bus driver chooses to waive the CHP First Aid Examination, the driver must pass an EMS Authority approved first aid training program, and maintain in his/her possession, a valid first aid cards for how long?


a. 1-year.
b. 2-years.
c. 3-years.
d. Throughout the term of their certificate.

11. When may a school bus driver violate the restrictions placed on his/her certificate?


a. In an emergency.
b. When instructed to do so by the dispatcher.
c. When it is required by the employer.
d. Never.

12. The DMV shall deny or revoke a California Special Drivers Certificate for which of the following reasons?


a. Conviction of a sex crime defined in EC 44010.
b. Within the preceding 3-years has had his/her driving privileges suspended, revoked, or is on probation for any reason involving unsafe operation of a motor vehicle.
c. Within the preceding 3-years has committed any violation, which resulted in a conviction assigned a violation point count of 2 or more for reckless driving.
d. All of the above.

13. The medical examination required for original or renewal drivers may be submitted on forms from the following agencies:


a. CHP, DMV, DOE.
b. DOT, FEMA, HUD.
c. LAPD, NYPD, Sheriffs.
d. DMV, FHWA, FAA.

14. The acronym SPAB stands for:


a. Student Pupil Activity Bus.
b. School Passenger Activity Bus.
c. Student Passenger Activity Bus.
d. School Pupil Activity Bus.

15. When are you required to sign your State of California Department of Education form T-01?


a. Your Birthday.
b. Within 30-days following your birthday.
c. The end of your training period.
d. Within 30-days after the end of each training period.

16. A Type 2 school bus is designed to carry:


a. Only 16-passengers including the driver.
b. More than 16-passengers and the driver.
c. Not more than 16-passengers and the driver.
d. Not more than 16-passengers including individuals confined to wheelchairs.

17. Air Leakage with the engine stopped and the air pressure at governor cut out shall not exceed the following rates: With brakes released (static test)___PSI per minute. With brakes applied (applied test)___PSI per minute. 


a. 1 / 2 PSI.
b. 2 / 2 PSI.
c. 2 / 3 PSI.
d. 3 / 4 PSI.

18. On the first occurrence that a school bus driver fails to maintain their required training, proof of receiving the training must be submitted to the local CHP office within:


a. 10-days.
b. 20-days.
c. 30-days.
d. 45-days.

19. A driver shall not drive when his/her ability to operate a vehicle safely is adversely affected by:


a. Fatigue.
b. Illness.
c. Any other cause.
d. All of the above.

20. The DMV may refuse to issue or renew, or may suspend or revoke the school bus certificate for the following reasons except:


a. The term of the medical has expired.
b. Habitually uses drugs or alcohol.
c. Been involved in 3 accidents in the last 12-months.
d. Unsafe operation of a school bus.

21. At a minimum, school buses shall carry one or two fire extinguishers having an aggregate rating of not less than: 


a. 4 BC.
b. 6 BC.
c. 8 BC.
d. 10 BC.

22. A school bus the driver shall not allow the transportation of:


a. Alcoholic beverages.
b. Food.
c. Soft Drinks.
d. All of the above.

23. Weapons and other hazardous materials may not be carried on a school bus except: 


a. Loaded and or concealed firearms carried by a peace or special police officer or persons with a weapons permit.
b. Starter pistols not capable of expelling a projectile.
c. Oxygen medically prescribed.
d. All of the above.


24. When shall a school bus driver use an approved hand-held stop sign while escorting students across a road?
a. While escorting elementary age pupils.
b. When high school age pupils are crossing the roadway.
c. At all times when pupils kindergarten, kindergarten, or any grades 1 to 8 are crossing the roadway.
d. At all times when escorting pupils across a roadway.

25. A school bus while being used for transportation of persons other than pupils to or from school or school related activities must have:
a. School bus signs covered.
b. Flashing red-lights covered.
c. Amber warning lights covered.
d. All of the above.

26. When a pupil is aboard the driver of a school bus shall not leave the driver’s compartment without first:
a. Stopping the engine and effectively setting the parking brakes.
b. Removing the ignition keys, which shall remain in the driver’s possession.
c. Placing the transmission in first, reverse, park or neutral for automatic transmissions that do not have a park position.
d. All of the above

27. It is unlawful for anyone to require a driver to drive a school bus that is not in safe operating condition except for:
a. School bus mechanic.
b. California Motor Carrier Specialist.
c. California Highway Patrol.
d. None of the above.

28 The driver of a school bus, SPAB bus, or youth bus shall not eject any school pupil unless the pupil is given into the custody of
a. Transportation Supervisor.
b. Peace Officer.
c. School Official.
d. Parent, or any person designated by the parent or school.

29. If a school bus is disabled off the roadway but within 10-feet, flares should be placed:
a. 100-feet to the front, 10-feet to the rear, 100-feet to the rear.
b. 10-feet to the rear, 100-feet to the rear, 200-feet to the rear.
c. 10-feet to the front, 100-feet to the rear, 200-feet to the rear.
d. 10-feet to the rear, 100-feet to the rear, l00 to 500-feet to the rear.

30. No motor carrier shall permit or require a driver, regardless of the number of motor carriers using the driver services, to drive nor shall any driver drive for any period after being on duty for:
a. 40-hours in any 6-consecutive days.
b. 60-hours in any 8-consecutive days.
c. 70-hours in any 7-consecutive days.
d. 80-hours in any 8-consecutive days.


31. When can strobe lights legally be used?
a. When the visibility is less than 500-feet.
b. When the visibility is less than 400-feet.
c. When the visibility is less than 300-feet.
d. When the visibility is less than 250-feet.

32. A driver shall be placed out of service for a period of___ when their BAC level exceeds __.
a. 8 hours / .0l
b. 8 hours / .04
c. 24 hours / .0l
d. 24 hours / .04

33. During hours of darkness the driver shall ensure that the interior of the bus is sufficiently lighted:
a. At all times with passengers aboard.
b. When passengers enter and exit the bus.
c. When the driver observes any dubious or improper behavior.
d. To accommodate the passengers as long as the light does not interfere with the driver’s vision.

34. If you are convicted of driving under the influence of drugs or alcohol you shall lose your school bus certificate for a period of not less than _____ .
a. 1-year.
b. 2-years.
c. 3-years.
d. 7-years.

36. School bus drivers, within the same month of reaching the age of ____ and each 12-month thereafter, shall undergo a physical examination.
a. 55.
b. 60.
c. 65.
d. 70.

36. Operational policies for school activity trips shall give school bus drivers discretionary authority to discontinue operation because of:
a. Road conditions.
b. Reduced visibility.
c. Student behavior problems.
d. Adverse weather conditions.





Answers:


1. c
2. d
3. c
4. c
5. d
6. a
7. b
8. a
9. d
10. d
11. d
12. d
13. d
14. d
15. d
16. c
17. c
18. c
19. d
20. a
21. c
22. a
23. d
24. d
25. d
26. d
27. d
28. d
29. b
30. d
31. a
32. c
33. b
34. c
35. c
36. b


Note: All the test have duplication questions sometimes with different wording. Some tests more than other, because the DMV want to make sure you understand these area of the commercial driving exams.
Update: DIY Advisor has new blogs check them today:

  • Cookie Alert: European Union laws requires that you know that this blog uses cookies. If you are concerned about this please click here to see how Google uses this information.
 
Note: The DIY Class-A Drivers License Tests assumes no liability for omissions, errors or the outcome of any driving tests. The reader must always exercise reasonable caution, and follow current driving regulations that may apply for each test. All rights reserved. © Copyright 2011-

Wednesday, April 12, 2017

CDL Doubles and Triples Endorsement - Exam 3 - 36 Questions

Doubles and Triples Endorsement
EXAM 3
By Gary Boutin


1. Converter dollies are used to connect:

a. The air brakes lines from the tractor to the trailer(s).
b. A tractor-trailer combination to another trailer.
c. Directly to the tractor.

2. To uncouple the rear trailer in a set of doubles, the shut-off valve at the rear of the front trailer should be:

a. Completely open.
b. Slightly open.
c. Closed.

3. With the hand valve on, you should test the trailer brakes by opening the service line valve at the rear of the rig. When you do this, you should hear:

a. Air escape from the open valve.
b. The emergency line valve open and releasing air.
c. The service brakes slowly move to the fully applied position.

4. Which of these actions is not a good thing to do when driving on slippery roads:

a. Use the engine brakes or speed retarder.
b. Keep other traffic out of your side space.
c. Use a light touch on the accelerator and brake pedals.

5. You can release the dolly brakes by:

a. Opening the air tank petcock.
b. Releasing the pintle cock.
c. Engaging the tractor protection control valve.

6. Which of these actions will result in the best control on a curve:

a. Brake, downshift in the curve, and then coast through it.
b. Slow to a safe speed before entering the curve, then accelerate slightly through it.
c. Slow to a safe speed before entering the curve, then coast through ti.

7. You cannot avoid driving through deed flowing water. You should NOT:

a. Use a low gear while driving through the water.
b. Keep gently pressure on the brakes while going through the water and for a short distance after coming out of the water.
c. Drive through quickly and for a short time after coming out of the water.

8. A converter dolly is still under the second trailer when you unlock the pintle hook. What will happen:

a. The trailer brakes will unlock.
b. Nothing will happen unless the rig rolls forward.
c. The dolly tow bar may fly up.

9. To check that the converter dolly is securely coupled to the rear trailer your should:

a. Release the spring brakes and check for movement.
b. Pull gently against the pin of the second semitrailer.
c. Back up slightly and make a visual check of the coupling.

10. When you drive a set of doubles or triple trailers, you need more space because they:

a. Are wider than single vehicles.
b. Can't be stopped or turned quickly.
c. Have more axles.

11. Some large trucks have convex or spot mirrors. These mirrors:

a. Make things look smaller and farther away than they really are.
b. Do not need to be checked as often as flat mirrors.
c. Make things look larger and closer to your than they really are.

12. You are driving at 35 mph with a set of double trailers. You should leave at least _____ second(s) of space in front of your vehicles for every ten feet of vehicle length:

a. 1.
b. 2.
c. 3.

13. Which of these statements is true about emergency steering:

a. You can steer more quickly and safely if you hold the steering wheel with one hand.
b. You can almost always stop more quickly than you steer to avoid trouble.
c. A move to the right may be best if you have traffic on both sides of your vehicle.

14. You are driving a set of doubles trailers. You need to use your brakes to avoid a crash. For emergency braking you should:

a. Light steady pressure on the brake pedal.
b. Only the trailer brakes.
c. controlled or stab braking.

15. You are inspecting a double or triple trailer rig. You should be sure the converter dolly air tank drain valve are ___ and the pintle hook is ____:

a. Closed, latched.
b. Open, latched.
c. Have more axles.

16. When testing the coupling of double trailers, the landing gear of he rear trailer should be:

a. Fully lowered.
b. Slightly raised.
c. Fully raised.
d. Removed.

17. Empty or lightly loaded trucks:

a. Require shorter stopping distance than full ones.
b. Are the easiest to stop since there is no shifting cargo.
c. May have poor traction due to bouncing and wheel lock up.
d. Require longer stopping distance due to the brakes system.

18. Which of these statements is true about managing space on these sides of your vehicle:

a. Always keep your vehicle to the right of your lane.
b. Avoid traveling next to others when possible.
c. Always keep your vehicle to the left side of your lane.
d. Allow vehicles near the sides of your vehicle.

19. Which of these statements is true:

a. For a set of doubles or triples, be sure the pintle hook is in the open position.

b. For a set of doubles or triples, be sure the pintle, the fifth wheel should be all the way towards the tractor.
c. For a set of doubles or triples, be sure the pintle eye of the dolly is in the proper place.
d. For a set of doubles or triples there is not pintle hook to worry about.

20.  Which of these statements is true about seeing ahead:

a. At highway speeds you should look 3-5-seconds ahead.
b. Looking too far ahead causes you to miss thing close to you.
c. Good drivers shift their attention back and forth, near and far.
d. At highway speeds you should tailgate automobiles.

21. During normal operation, the brakes on a set of doubles or triples trailers are controlled by the:

a. Hand valve.
b. Johnson bar.
c. Foot pedal.
d. Vehicle antenna.

22. The best way to stop any skids is to:

a. Countersteer.
b. Restore traction to the tires.
c. Use stab or controlled braking.
d. Restore your vehicle awareness.

23. Which if these statements is true about quick steering movements with a set of doubles or triples:

a. A set of doubles or triples turn over more easily than other vehicles combinations.
b. Apply the brakes at the same time as to quick steering movements.
c. Countersteering is easier with a set of doubles or triples than with most other vehicles.
d. A set of doubles or triples have better balance than other vehicles combinations.

24. Which of these statements is true about speed management and braking:

a. A truck total stopping distance is the distance it takes to stop once the brakes are applied at any speed.
b. You need about four times as much stopping distance at 40-mph as you need at 20-mph.
c. Posted speed limits for curves are safe for all trucks in any solutions.
d. Speed management is not an issue with double or triples combinations.

25. For coupled doubles or triples trailers, all of the converter dolly shut-off valves should be:

a. Open.
b. Closed.
c. Open, except the one converter to the rear trailer should be closed.
d. Closed, except the one converter to the rear trailer should be open.

26. Before you can supply air to the air tanks of a second trailer you need to:

a. Open the shut-off valves at the rear of both trailers.
b. Open the shut-off valves at the rear of the first trailer and close the shut-off valves at the rear of the second trailer.
c. Close the shut-off valve at the rear of the first trailer and open the shut-off valves at the rear of the second trailer.
d. Close the shut-off valve for combination vehicles.

27. Which of these statements is true about checking your mirrors:

a. Correct mirror adjustment can only be checked while driving on a roadway with traffic.
b. Checking your mirrors regularly will eliminate all blind spots.
c. Use the mirrors to look for tire fires.
d. Correct mirror adjustment can only be check while driving at highway speeds.

28. After an accident, flares should be used with caution because:

a. There may be spilled fuel on the ground that could ignite.
b. Flares are expensive.
c. If it is sunny, others may not see the flares.
   
29. On a wet road, how much should you reduce your speed:

a. By about one-quarter.
b. By about one-third.
c. By about one-half.
   
30. If involved in an accident, which of the following is not recommended:

a. Drive off.
b. Try to move your vehicle to the side of the road.
c. Care for the injured.
   
31.When the spring brakes are on, you should never:

a. Turn the vehicle off.
b. Turn on the lights.
c. Push the brake pedal down.
   
32. What is a bobtail:

a. Tractor with two semi-trailers.
b. A tractor that goes faster than the speed limit.
c. Tractor without a semi-trailer.

33. When checking tire rims for safety:

a. Rims with a missing lug nut are ok if there are at least four other lug nuts on the rim.
b. A missing clamp means danger and should be corrected.
c. A cracked lock ring is ok if not driving more than 55-mph.
   
34. A pre-trip inspection should include:

a. Removing coolant.
b. Spraying WD-40 into the air filter.
c. A check of the engine oil level.
   
35. Who is responsible for the safe operation of a vehicle:

a. The owner.
b. The driver.
c. The mechanic.
   
36. When completing a pre-trip inspection:

a. The inspection should be done the same way each time.
b. It is OK to do it in a different order each time.
c. Each time the inspection is completed, different items should be looked at.
   

Answers:

1. b
2. c
3. a
4. a
5. a
6. b
7. c
8. c
9. b
10. b
11. a
12. a
13. c
14. c
15. a
16. b
17. c
18. b
19. c
20. c
21. c
22. b
23. a
24. b
25. a
26. b
27. c

28. a
29. b
30. a.
31. c
32. c
33. b
34. c
35. b
36. a


Note: All the test have duplication questions sometimes with different wording. Some tests more than other, because the DMV want to make sure you understand these area of the commercial driving exams.
DIY Advisor blogs:

  • Cookie Alert: European Union laws requires that you know that this blog uses cookies. If you are concerned about this please click here to see how Google uses this information.
 
Note: The DIY Class-A Drivers License Tests assumes no liability for omissions, errors or the outcome of any driving tests. The reader must always exercise reasonable caution, and follow current driving regulations that may apply for each test. All rights reserved. © Copyright 2011-